Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Csipkereki Hírmondó 2013 1-3. szám

2013.11.25

 

Adjon a Jó Isten szerencsés jó napot,
Kisbíróként emelek kalapot.
Először is mondjunk hálát az Úrnak,
Hogy megtartotta kedves kis Falunkat.
Adjon Isten szép napot,
Mindenkinek, ki megjelent,
Örömmel üdvözöljük a sokaságot,
S a régi falubelieket.
 
Idén is elérkezett a szüret ideje,
Kívánjuk, hogy legyenek hordóik tele.
Csorogjon a must, szóljon hát az ének,
S míg a híreket mondom kis figyelmet kérek!
Hallgassák hát híreinket!
 
Rendezvényeink ez évben is voltak szépen,
Igyekeztünk jó szolgálatot tenni ez ügyben.
Karácsony, farsang, májusfa-állításunk,
Boszorkányos gyermeknapunk,
Falunapunk izgalmas délelőtti focimeccsei után,
Kellemesen telt a délután.
Majd hajnalig tartott a falunapi és búcsúi bál.
 
Falunk szépül kérem,
virágkruppok készülnek szépen,
Helyükre kerültek buszmegállóink,
És ravatalózónk is temetőnk éke lett.
 
Kedves plébánosunk, Péter atya, rengeteg programmal örvendezteti meg nyáját,
Volt itt autószentelés, hegyi mise, bor- és terményáldás,
hittan, gyónás, kedvesség,
neki mindenki kiöntheti lelkét.
 
Bővült a nyáron kocsmárosaink sora,
Egy szép menyecskével, ki nem más, mint a Balogh Kinga.
Dohányárus is lett belőle,
A férfiak legnagyobb örömére!
 
Szellem járt a kultúrházunk tetején,
Szeptember egyik borongós estéjén.
Nagy riadalmat okozott az utcában,
Még rendőr is járt a nyomában. J
 
Isten hozta új lakóinkat,
megragadom az alkalmat, hogy köszöntsem őket!
 
Gyarapodott kis falunk népessége,
Két gyönyörű gyermekkel érkezett meg a gólya kis községünkbe.
Sok boldogságot és szép életet kívánok hát mostan
a Velladicsék Dórájához és Veidingerék és Bársonyék Noel babájához!
Híreink végetérnek mára,
este lesz a falu ez évi szüreti bálja,
ahol a belépést a hivatal állja!
Hangolódjunk együtt a felvonulás után,
A kultúrháznál a sok magyar lány zöld erdőt jár,
S házasodik egy ifjú pár.
Adatik tudtára tisztelt falu népe,
Kezdetét veszi a szüreti bál ünnepsége.
Elmúlt egy év, s mi újra itt vagyunk,
Hogy a falu lakóival együtt mulassunk.
Mindenkit szeretettel várunk az esti mulatságra,
Majd másnap este fél 10kor a Mihály napi tűzgyűjtásra,
a fogorvosi rendelő udvarára!


 
Idén is megrendezésre kerül Csipkerek hagyományos szüreti felvonulása:
Ez évben is beköszöntött az ősz
Szüretre készül fiatal, s ősz.
Ünnepeljük meg hát együtt a végét,
S szüreti mulatsággal ünnepeljük meg az új szőlő levét!
Vonuljunk hát végig a falun
szeptember 28-án 15 órakor
az Ószegből indulva
Gyűljünk össze szüreti mulatságban hajnalig mulatva!
Várunk hát minden beöltözőt,
Ünnepeljük meg idén is az új nedüt!
Felvonulásunk végeztével szép menyasszonyunknak bekötik fejét,
Majd a magyarlányok táncát követően,
kik mindenkivel szőlőtáncot ropnak szívesen,
Kezdetét veszi az esti szüreti mulatozás,
Zenél egy meglepetés banda,
S reméljük a társaság idén is hajnalig ropja!
A hétvége zárásaként, szeptember 29-én vasárnap, este fél tízkor az ország több mint 1300 településével egy időben lobban majd fel Szent Mihály tüze – összetartozásunk szimbólumaként.
Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!


 

Iskola, Óvoda hírei
 
Hírek az Iskolából
 
 
 
 


2013 január-március
Január:
A január változást hozott a csehimindszenti általános iskola életében, hiszen állami intézmény lettünk, a fenntartó a Klebelsberg Intézményfenn-tartó Központ. 
   A január hónap a félév zárásával és a farsangi karneválokra való készüléssel telt. Január 22-én megemlékeztünk a Magyar kultúra napjáról, hiszen Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be Szatmárcsekén nemzeti jelképünk, a Himnusz írását.
A leendő első osztályosoknak, a nagycsoportos ovisoknak „Manótanoda” foglalkozásokat indítottunk be, amire nagy lelkesedéssel járnak a kicsik. Havonta egyszer várjuk őket iskolánkba szeretettel, ahol a tanítónők különböző képességfejlesztő és kézműves foglalkozásokat tartanak, kicsit ráhangolva a nagycsoportosokat az iskolai életre.
 
Február:
 
Február 2. : Gyertyaszentelő Boldogasszony napja. A szerzetesek világnapja. A templomokban ezen a napon szentelik meg a gyertyát, melynek a keresztény emberek életében, ünnepekkor kiemelt szerepe van. Ismert ennek a napnak az időjósló kötődése is. Ha süt a nap, a barlangból kijövő medve meglátja az árnyékát, ezért visszamegy, még hosszú lesz a tél. Ha viszont rossz az idő ezen a napon, nem tart már sokáig a tél. Úgy látszik, hogy idén a mackó megláthatta az árnyékát, mert most március végén is nagyon zord, télies az időjárás.
Február 3.: Szent Balázs püspök napja. Balázs a torokbetegségek ellen védő szent, a legenda szerint megmentette egy halszálkát nyelt fiú életét. Magyarországon a XX. század első felében is rettegett betegség volt a diftéria, más néven a torokgyík. Tehát nem csoda, hogy Szent Balázsnak komoly kultusza alakult ki. Balázsolás alkalmával a katolikus pap a gyerekek, felnőttek álla alá két gyertyát tesz keresztbe és könyörgő imát a mond értük.
 
Február 7. : Ezen a napon délután fél 3-tól az alsó tagozatosok Vasváron színházi előadáson vettek részt. A Nektár Színház előadásában tekintettük meg a Szépség és a Szörnyeteg című zenés mesejátékot. Nagyon színvonalas volt az előadás. 
Február 9.: 15 órától Csipkerekene napon tartottuk az óvodások és iskolások farsangi karneválját. Nagy-nagy izgalommal készültek rá az ovisok és az iskolások is. Két órás műsorral örvendeztették meg a nagyérdemű közönséget. Az ovisok Csukás István: Sün Balázs és Zelk Zoltán: A három nyúl című mesefeldolgozásokat adták elő. Műsoruk második részében énekes, táncos, mondókás összeállítás következett, majd ismert operett-dallamokra ropták a picik a táncot. Az óvó néni, Kupóné Bene Barbara és férje, Kupó Zsolt is felléptek a farsangi karneválon. Rumbát és csacsacsát mutattak be, mindkét táncuk nagy sikert aratott. Reméljük, hogy máskor is láthatjuk őket! Az iskolások ismert kabaréjeleneteket adtak elő. Két táncot is betanultak a lányok. Afrik Simon: Hafanana című retro-slágerére egy pompom- táncot, illetve egy görög szirtaki táncot, melyben Zsankó Veronika és jómagam is erősítettük a csapatot. Nagyon köszönjük Keresztes Kírának és Gampel Domokosnak, a szombathelyi Savaria Táncsport Egyesület versenypárosának, hogy eljöttek a csipkereki karneválra és bemutatták tánctudásukat a standard és a latin-amerikai táncokban. Itt szeretném megköszönni a kedves szülőknek a segítségét és mindenkinek, aki valamilyen módon hozzájárult a karnevál sikeréhez. Csodálatos süteményeket sütöttek, melyek eladásából jó kis bevétel lett a gyerekek számára. Ugyanígy a tombolasorsolásra felajánlott tárgyakat is szeretném megköszönni, a gyönyörű tortákat és a mindenkinek, aki a tombolajegyek megvásárlásával támogatta a gyerekeket. Remélem, hogy minden résztvevő jól érezte magát ezen a közösségkovácsoló, vidám rendezvényen!
 
Február 11-én és 12-én az iskolában tartottuk az alsós és felsős farsangi karnevál, melyen játékos vetélkedőkön versenyezhettek a gyerekek, majd ötletes jelmezekben felvonuláson vettek részt a faluban és az iskolában is. Táncos mulatság zárta az idei iskolai farsangi karnevált.
 
Február 25-én megemlékeztünk a kommunizmus áldozatairól.
 
Március:
 
Március 8.:  A nemzetközi nőnapon a fiúk és férfiak virággal és édességgel köszöntötték a lányokat, asszonyokat, hölgyeket. Köszönjük a megemlékezést!
Március 15.: Nemzeti ünnepünk. Március 14-én a csipkereki óvodában ünnepi megemlékezést tartottunk az 1848/49-es forradalom és szabad-ságharc kezdetének 165. évfordulója tiszteletére. A műsor után Jóna László polgármester úr megkoszo-rúzta a csipkereki hősök emlékművét. Az iskolások és óvodások zászlókat, kokárdákat helyeztek el a vázákban, illetve a felnőttekkel együtt gyújtották meg az emlékezés mécseseit.
Március 18.: Csehimindszenten, a kultúrházban az alsó tagozatos iskolások és a környékbeli óvodások a Vasvári Játékszín előadásában a Bolond király meg a Fót úr című zenés, interaktív mesejátékot tekinthették meg.
Március 18. 19. és 21.: Sándor, József, Benedek, a meleghozó szentek ünnepnapjai.
Március 22. A víz világnapja. Március 22-én tartjuk a Víz világnapját, az ENSZ 1993-ban hozott döntése alapján. Ezen a napon világszerte felhívják a Föld lakosságának a figyelmét az édesvízkészlet megóvására.
Március 31. és április 1.: Húsvét
Húsvétra az iskolásokkal az ünnep egyházi hagyományaival, kézműves foglalkozásokkal, locsolóversek tanulásával készültünk
 
 Április – június:
 
 
 Nagyon sok iskolai program került megrendezésre a tanév utolsó két és fél hónapjában is. Folytattuk tovább a „Manótanoda” foglalkozásokat a leendő elsősökkel, amelyeken a visszajelzések szerint jól érezték magukat leendő tanítványaink.  
Április 4-én a 2. osztályban nyílt tanítási nap volt, majd májusban az 1. és a 3. évfolyamon is.
Április 11-én megemlékeztünk a Költészet Napjáról, József Attila születésnapján közös versmondással, megzenésített versek éneklésével.
Április 16-án minden osztály megemlékezett a holokauszt áldozatairól.
 
Május 5-én, Anyák napján a gyerekek felköszöntötték otthonukban édesanyjukat, nagymamájukat az iskolában tanult versekkel, cserepes petúniával.
 
Május 18-án a Mindszenty emléktúrán iskolánkból a tanulók, volt tanítványok, pedagógusok összesen 35-en vettek részt.
Május 23-án intézményünkben a kistérségből 7 csapat vett részt az alsós, játékos anyanyelvi versenyen.
Május 24-én, Toronyban megrendezésre kerülő német szóbeli megyei versenyen Kőris Valentina a nagyszerű 2. helyezést érte el. Felkészítője László Jánosné és Kardos Szabina tanárnő volt.
Május 26-án Budapesten, a Műszaki Egyetemen rendezték meg a Herman Ottó Természetismereti tesztverseny országos döntőjét. Boda Vivien, 6. osztályos tanulónk a 10. helyet szerezte meg. Kőris Valentina, 7. osztályos tanulónk 2. helyezett lett. Felkészítőjük Légler Gyula tanár úr volt. Gratulálunk a versenyzőknek és a felkészítőknek is!
Május 29-én délután Vasváron, a Nagy Gáspár Kulturális Központban megtartott Pedagógusnapi rendezvényen Légler Gyula tanár úr elismerést, oklevelet vehetett át a tankerület igazgatójától kimagasló munkájáért. Ezúton is gratulálunk neki, és további sikeres munkát kívánunk a tanár úrnak!
Június 1-jén Csipkereken, az óvodában került megrendezésre a gyermeknap. Sajnos az idő most sem volt kegyes hozzánk, de az óvodások és iskolások is versenyezhettek a szülőkkel közösen. A kicsik és a vállalkozó kedvűek „Boszorkány-partin” is részt vehettek. A napot finom vacsora zárta. 
Június első két hetében az alsó tagozatosok a zalaszentgróti termálfürdőbe - 6 alkalommal - úszásoktatásra jártak, mely az ősszel folytatódni fog a felső tagozatosokkal is.
Május-június hónapban 3 alkalommal az iskola tanulói egy bécsi állatvédelemmel foglalkozó szervezet programjain jeleskedtek. Volt rajzverseny, aszfaltrajzverseny, pantomimezés, kutyaházak festése stb.
Június 7-én az egész iskola a Szajki tavakhoz kirándult. Izgalmas számháború került megrendezésre a szép környezetben az alsósoknak és a felsősöknek is.
A tanév utolsó hetében osztálykirándulások zajlottak. Az osztályok például Szombathelyre, Sárvárra, Keszthelyre kirándultak. A z iskolai gyermeknapon ötletes versenyeken vettek részt e gyerekek, majd közös szalonna- és kolbászsütés zárta a napot. 
Június 15-én délután 5 órakor kezdődött az iskola udvarán a tanévzáró ünnepély és a nyolcadikosok ballagása.
Égi csikón léptet a nyár,
tarka idő ünnepe jár,
táncra való, fürdeni jó,
nagy hegy alatt hűsöl a tó.
                                                                                Ódorné Fehér Beatrix
 tanító   
„Eljött” óvodánkba is az új esztendő. Újult erővel, a karácsonyi ünnepek után feltöltődve kezdtük meg az újévet az intézményben.
Az óvodások sokat meséltek az otthoni élményekről, a karácsonyi készülődésről, az ajándékokról. Míg a karácsony egy meghitt családias ünnep, addig a farsangi időszak a mulatozásé, táncoké.

Január 8-tól Vízkereszttől Hamvazószerdáig terjedő időszak a Farsang. Így január második hetétől már azon kezdtünk le gondolkodni milyen műsorral lepjük meg a falu apraját és nagyját, ki milyen maskarát, jelmezt öltsön magára.
Január négy hete az izgatott készülődéssel, próbákkal telt el. A farsangi mulatságot február 9-én délután 15 órai kezdettel rendeztük meg a helyi Kultúrházban. Óvodásaink alig várták, hogy bemutathassák a nagyközönség előtt megtanult műsorukat, és hogy jelmezbe bújva vonuljanak végig a színpadon. A farsangi rendezvényt színesítették, színvonalát emelték az ovisok produkcióján kívül meglepetés vendégek is. Felléptek latin és standard táncokkal a Savária Táncegyesület növendékei valamint az iskolások is.
A műsorszámok után süteményvásárlásra nyílt lehetőség. Ki-ki vehetett a szülők által készített finomabbnál –finomabb édességekből. Közben tombolajegyeket lehetett vásárolni, és aki megszomjazott vagy megéhezett a büfé szolgáltatásait vehette igénybe.
A délután vidám táncokkal, falatozással, vásárlással és színvonalas műsorokkal telt el. A délután csúcspontjaként 6 óra tájban kezdődött a tombolahúzás. Rengeteg felajánlás érkezett. Több mint 130 db tombolatárgy gyűlt össze. Szinte senki sem távozott üres kézzel.
      Az óvodás gyermekek nevében ezúton is szeretnék köszönetet mondani minden támogatónak, akik a rendezvényünk sikerét segítették. Természetesen a befolyt összeggel a falubeli gyermekeket támogatjuk, és vidám, színes gyermeknapot rendezünk számukra.
      A farsangolás nem ért véget a gyermekek számára a Kultúrházban. Húshagyó kedden az óvodában újra magukra ölthették a szép jelmezeket, és abban egy vidám délelőtőtt tölthettek el az óvodában. Táncoltak, ettek, ittak a gyerekek. Jó hangulatban telt el a délelőtt.
A csúcspont a finom farsangi fánk elfogyasztása volt.
     A farsangi időszak után következett a böjti idő. A farsanggal a népszokás szerint
eltemetjük a telet. Elkezdődött nálunk is a tavaszra való ráhangolódás. Az óvodai életet ebben az időszakban a tavaszi versek, énekek tanulása, a tavasz jelképeinek megfigyelése, a csoportszoba feldíszítése tavaszi ruhába jellemzi. A gyerekekkel, amikor lehetőség van rá egyre több időt töltünk el a szabadban. Sétálunk nagyokat a faluban, megfigyeltük a hó olvadását, a virágok nyílását, a természet, állatok ébredését.
„ Csipp, csepp,
Egy csepp, öt csepp,
Meg tíz,
Olvad a jégcsap,
Csepereg a víz”
                              /Weöres Sándor: Olvadás/
Márciusban a magyarság tudatunk megerősítésére került sor az óvodában. Megbeszéltük a gyerekekkel, hogy hol élünk, milyen az anyanyelvünk, milyen a magyar zászló. Nemzeti ünnepünkre, az 1848-49-es szabadságharcra is sor került az intézményben. Talán ez az egyik olyan nemzeti ünnep, ami legkönnyebben érthető és gyermekközelibbé tehető az óvodás korosztály számára.
Készítettünk közösen magyar zászlókat. Meglátogattak bennünket a csehimindszenti iskolások, és műsorukkal emelték március 15-i megemlékezésünk fényét. A műsor után az iskolásokkal közösen kimentünk a hősi emlékműhöz. Megkoszorúztuk azt és elhelyeztük a gyerekekkel a megemlékezés zászlóit. Végül mécseseket gyújtottunk a szabadságért harcoló márciusi hősökért.
     A húsvétot a gyerekek mindig nagy lelkesedéssel várják. Így történt ez az idei évben is. A gyerekekkel kifújt tojásokat festettünk, nyuszikat rajzoltunk, színeztünk és nyuszikosarakat készítettünk. Nagy izgalommal vártuk a Húsvétot. Sok dalt, verset mondókát megtanultunk. Féltünk is, hogy a rossz idő miatt, majd a Nyúl nem mer kimozdulni a lakásból. Kimozdulni kimozdult a Tapsifüles csak nem az óvoda kertjében, hanem bent az óvodában rejtette el az ajándékokat. Minden gyermek lelkesen keresgélte a Nyuszi ajándékait. Igazi nyuszi is volt nálunk, egy kicsit időzött a gyermekeknél, így meg lehetett simogatni. Aztán sajnos mennie kellett, hiszen még sok dolga akadt máshol is.
Aznap mikor megjött a nyuszi az óvodába egy szép népszokást elevenítettünk fel a gyermekekkel, a locsolkodást. A fiúk tanultak locsolóverset, hoztak kölnit, és meglocsolták a lányokat. A lányok pedig ezt az általuk hozott édességgel köszönték meg. A faluban is locsolkodtunk, hogy ne hervadjanak el az asszonyok. Mikor elindultunk üres kézzel mentünk, ám mire visszatértünk az óvodába tele lett a kezünk finom édességgel, jutalmul a locsolásért.
 
„Rózsafának tövéből
Rózsavizet hoztam,
Az lesz ma a legszebb kislány,
Akit meglocsoltam.
Drága kislány, gyöngyvirágom,
Ma van húsvét napja,
Meglocsollak,
Mosolyogjál,
Mint egy piros alma.”
 
     Mivel óvodánkban hittanoktatás is folyik, a húsvét vallási jellegével is megismerkedtek a gyerekek. Mégpedig a következő témákról ejtettük szót:
-          a nagyhét eseményei
-          Húsvét vallási szemmel
-          Jézus halála, feltámadása
-          Feltámadási körmenet
-          Mit jelképez a piros tojás
-          Mi a virágvasárnap
-          Böjti időszak
-          ételszentelés
      Közben bővült csoportunk. Márciusban érkezett hozzánk egy új gyermek Csehiből. Így már 18 gyermek jár a Csipkereki Óvodába.
     Végre eljött a várva várt tavasz. Sokat sétálunk, kihasználjuk a jó időt. Mozgunk a szabadban, elmegyünk ibolyát szedni, megnézzük a rügyeket a fán, meghallgatjuk a madarak énekét. Megfigyeljük a hegyben a tavaszi munkákat. Megnézzük a virágágyásokat, hol milyen tavaszi virágok bújtak elő, nyíltak ki.
     Óvodánkban a tavasz folyamán és a nyár elején még a következő rendezvények lesznek.
Áprilisban elkezdünk készülődni az Anyák napi ünnepségre. Ami már hagyományosan május első vasárnapján lesz a Csipkereki Óvodában. A gyerekek ünnepi műsorral készülnek az édesanyák, nagymamák köszöntésére.
     Június első hétvégéjére tervezzük a gyereknapot az óvoda udvarán. Vidám, hangulatos, zenés műsoros rendezvénnyel köszöntjük a falubeli gyerekeket.
     Június utolsó hetének hétvégéjén a leendő iskolásoktól veszünk búcsút és lezárjuk a nevelési évet. Ebben az évben öt kisgyermek kezdi általános iskolai tanulmányait. Szerencsére ugyanennyi új gyermek érkezik hozzánk a tavasz és az ősz folyamán.
     Nyáron a hagyományokhoz híven meglátogatjuk a gyermekekkel a közeli Jeli Arborétumot. Egy nagyobb kirándulást is szervezünk az óvodásoknak a Balaton-partra, amiről és az előbb leírt események megvalósulásáról majd a következő Hírmondóban olvashatnak bővebben.
Kupóné Bene Barbara
   óvodavezető   


 
-a könyvtáros jelenti -


Könyvtárunk nyitva tartása 2013. márciusa óta kedden 18 és 20 óra között, szombaton 16 és 20 óra között várja a kedves könyvtárlátogató olvasóit!
2013. júniustól új folyóiratokat kezdtünk járatni a könyvtárba, mivel olvasói létszámunk a 2012-es évben meghaladta éves szinten az ezer főt, és kölcsönzésünk is kiemelkedő volt.
Folyóirataink:
Tini olvasóinknak:
BRAVO
Női magazinjaink:
JOY
MAXIMA
SRORY
Vidéki ízek- recept magazin
Férfi magazinok:
KÉPES SPORT
AUTÓ MOTOR magazin
Ez évben ellenőrzést kapott könyvtárunk, állományunk elavultságán kívül más hibát nagyon nem találtak, így az idei évben mind a kézműves foglalkozásokra, mind rendezvényekre kapunk támogatást.
A járások kialakulásával könyvtárunk átkerült a szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár fennhatósága alá, de mozgókönyvtári állományunk a vasvári Bendefy László Városi Könyvtárhoz tartozik.
Szeretettel vár mindenkit a Könyvtár!
Zsankó Veronika
                 Húsvétkor a hívek ezzel a mondattal köszöntik egymást, amelyre a válasz: „Valóban feltámadott!” Milyen szép megvallása ez a köszöntés hitünknek. Egy rövid mondatban összefoglalja hitvallásunk legfontosabb tételét, Urunk Jézus Krisztus feltámadását.
Bár általában az emberek szívéhez sokkal közelebb áll karácsony ünnepe, de mégis a húsvét katolikus vallásunk legfőbb, legfontosabb ünnepnapja azért, mert ekkor történt meg a Megváltásunk, amikor az Isten Fia, aki értünk emberré lett, magát feláldozta értünk, de nem maradt a sírban, hanem feltámadott és ezzel megnyitotta mindnyájunk előtt az örök élet kapuját. Kibékítette áldozatában az eget és a földet és elhozta nekünk világosságát, amely mindnyájunkra ránk ragyog és megvilágosítja életünket, hitünket.
XVI. Benedek pápa írta: „Krisztus halálának és feltámadásának misztériumában (titkában) nyilatkoztatta ki Isten teljesen a Szeretetet, amely üdvözít, és az embereket az élet megváltoztatására hívja a bűnbocsánat által.” Húsvét előtt elvégeztük szentgyónásunkat, hogy megtisztuljunk a szívünket nyomasztó bűnöktől, vétkektől, amelyekkel a jó Istent és embertársainkat megbántottuk, ezzel az őszinte bűnbánatunkkal ráléptünk arra az útra, amely az életünk jobbá tétele felé vezet, hiszen az erős fogadásban megígértük a mennyei Atyának, hogy igyekszünk ezek után jobbak, jámborabbak, irgalmasabbak lenni és megpróbáljuk a bűnt és a bűnre vezető alkalmakat kerülni. Ezzel pedig kinyilvánítottuk, hogy igyekszünk Istennek tetszőbb életet élni és ezzel mintegy Krisztussal együtt szeretnénk egy „új életre feltámadni” húsvét ünnepén.
Végül pedig egy VIII. századból ránk maradt himnusszal szeretném zárni gondolataimat és ezzel mindenkinek Istentől áldott, kegyelmekben gazdag ünnepeket kívánni:
„Miénk a Húsvét ünnepe,
mely ennyi jóval van tele
Üljük meg fényben, boldogan
kegyelmeivel gazdagon.
Szívünket Jézus töltse be,
a Húsvét boldog öröme:
kiket kegyelmed újra szült,
győzelmeidben részesítsd!
Jézus, dicsőség teneked,
halált legyőzve tündökölsz,
s Atyádnak és a Léleknek
meg nem szűnő időkön át.”
Csehimindszent, 2013. április
Déri Péter


atya


Április 22-én délelőtt, 59 év után újra bérmálás volt a csipkereki templomban. Vissza kapta templomunk a régi rangját, hiszen az egyházközség egyetlen temploma sem tudja biztosítani azt a lehetőséget, teret, (elnézést ha elfogult vagyok) szépséget, amit a mi templomunk biztosít egy ilyen fontos esemény megrendezéséhez. Köszönjük Plébánosunknak, az egyházközség elöljáróinak és természetesen Püspök úrnak azt a színvonalas, meghitt, istentisztelettel egybekötött eseményt amin részt vehettünk. Kicsiny, lélekszámban egyre fogyó de hitében erős falu a miénk, támasza egyházközösségünknek. Köszönet mindenkinek aki részt vett a Bérmálási Istentisztelet szervezésében és lebonyolításában.
Balogh József
 
 
Úrnapján új zászlóval bővűltünk: Jóna László plogármester úr és kedves családja felajánlásával. A körmeneten már részvevő zászlót Csukáné Serman Nikoletta vitte a másik két zászlónk kíséretében.
Nem megszokott helyen ünnepeltük 2013. augusztus 18-án, vasárnap a szentmisét, hiszen nem a templomban vettünk részt a legszentebb áldozaton, hanem fent a hegyben felállított kereszt mellett. A falu apraja-nagyja kíváncsian várta, hogy milyen lesz a hegyi szentmise, mert most volt ilyenre először példa. A várakozások és a szorgos előkészületek után vasárnap délután a jó Isten kegyelméből szépen sikerült a közös ünneplésünk. A szentmise után a szőlősgazdák agapéra hívták meg a hegyre érkezetteket.
Nagyné Guzmics Mónika 
2013. március 13-án került sor a Csipkereki Hírmondó II. évfolyam 4. szám rejtvény-pályázatának sorsolására. Szerencsés nyertes: Rózsa Borbála Gratulálunk!
A sorsolást végezte Bársony Szabolcs, ellenőrizte Zsankó Veronika.

Rejtvény megfejtése:……………………………………..……………………………………………………………………………

Megfejtő neve:…………………………………………………………………………………………………………………
Megfejtő címe……………………………………………………………………………..……
 
Következő sorsolás 2013. október

 

 
Az irodavezető úgy gondolja, tudatosítja mindenkivel, kinek tartoznak engedelmességgel. Vásárol egy „Én vagyok
a főnök!” feliratú táblát, és kiszögezi az ajtajára. Mikor később visszatér az ebédszünetről, csodálkozva látja, hogy
valaki egy cetlit ragasztott az ajtajára: (A válasz a kiemelt sorokban)
 

 
 
 
 
 
 

 
Hozzávalók

Gyümölcsös részhez:
·         80 dkg őszibarack
·         30 dkg szilva
·         3 ek cukor
·         0,5 db vanília (kikapart magjai)
·         1 kávéskanál fahéj
·         1 evőkanál étkezési keményítő
 
 
Tésztához:
·         25 dkg liszt
·         5 dkg cukor
·         0,5 csomag sütőpor
·         10 dkg vaj (hideg)
·         1,5 dl Hulala tejszín
·         1 db tojás
·         1 csipet

Elkészítés
  1. A szilvát kimagozzuk és negyedekbe vágjuk. A barackok héját lehúzzuk, félbevágjuk (a magokat kivesszük), és feldaraboljuk.
  2. A kétféle gyümölcsöt egy tálban összeforgatjuk a cukorral, a keményítővel és a fűszerekkel. Alaposan kivajazott sütőtálba rendezzük.
  3. A tésztához a lisztet, a sütőport, a cukrot és a sót elvegyítjük. Hozzáadjuk a kockákra vágott vajat és kézzel elmorzsoljuk benne.
  4. A tojást és a tejszínt összekeverjük, a száraz részhez adjuk, és fakanállal összedolgozzuk.
  5. Két evőkanállal egyforma méretű kupacokat formálunk és beborítjuk a gyümölcs tetejét. Nem kell túl szorosan, valamennyire megnőnek a halmok a sütés közben, és guszta is, ha itt-ott kikandikál a gyümölcsös rész a tésztaréteg alól.
  6. Előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük.
  7. Langyosan tálaljuk, egy gombóc vaníliafagyi kíséretében.
sütési hőfok: 170°C
sütési mód: hőlégkeveréses
tepsi mérete: 24 cm
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Községi Önkormányzat:    06/94 709 856
Falugondnoki Szolgálat:    06/20 231 3880
Orvosi Ügyelet Vasvár:      06/94 370 135
Grétsy Gabriella doktornő: 06/30 408-1644
Email-címünk:    csipkerek9836@gmail.com
Honlap:                https://csipkerek.eoldal.hu
Csipkerek Önkormányzat email-címe: cskerek@t-online.hu
 

 
A következő számhoz várjuk beszámolóikat, cikkeiket, receptjeiket, ötleteiket, élményeiket vagy gondolataikat a csipkerek9836@gmail.com-ra vagy személyesen a Polgármasteri Hivatalban!

Csipkereki Hírmondó

Megjelenik negyedévente
Felelős kiadó: Csipkerek Község Önkormányzata
Szerkesztők: Szekérné Jóna Klaudia, Csukáné Serman NikolettaZsankó Veronika
 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.